A tolmaras maga a nyelvi kapcsolattartas alapja. A tolmaras nem csak a nyelvi kapcsolattartas folyamatat kezeli, hanem szerepet jatszik a kommunikacio javitasanak es a kulturak kozotti kiegyenlitesnek is.

A tolmacsolas fontos szerepet jatszik a kommunikacio folyaman. Az emberek kozott tyukrozo kulonbozo nyelvek es dialektusok azonban a tolmacsolas segitsegevel tudnak kapcsolatot tartani. A tolmacsok azonban nem csak a nyelvi akadalyokat oldjak fel, hanem a szocialis akadalyokat is. A tolmacsolas soran segitetnek a resztvevoknek olyan kulonbozo kulturalis kulonbsegekkel szembeni tolerancia megtanulasaban, mint a hagyomanyok, a hit es a mentalitas.

A pennsylvai Egyetem kutatoi eloallitottak egy tanulmanyt a tolmacsolasrol az Egyesult Allamokban. A tanulmany azt mutatta, hogy a tolmacsok jobban segitenek a betegekkel valo kommunikacio soran a klinikakon, ami jelentosen csokkentheti az orvosolasi hibakat es javithatja a betegugyfelszolgalatok minoseget. Ezert a tolmacsoles nem csak a betegekkel foylaman fontos, hanem gyakran jatszik szerepet a jogi ugyekben is.

Azonban a tolmacsolasnak sajnos megvan a hattere is. A tolmacsolasban dolgozo szemelynek mashogy kell kommunikalni, mint szokott, hogy a mondanivalot tokeletesen atadhassa. Ennek eredmenyezzekent a tolmacsolas a stilisztikai es nyelvtani helyessegektol elterhet. Ugyanakkor a tolmacsolas nem helyettesitheti az eredetileg nyelvet beszelo emberek kozotti szemelyes kapcsolatot, ami fontos a kommunikacio keslekedelmehez es a hibak lehetosegehez vezethet.

Osszefoglalva, a tolmacsolas seregpenzio resze a nyelvi kapcsolattartasnak. A tolmacsok nem csak a nyelvi akadalyokat oldakedik fel, hanem kiegyenlithetik a resztvevok kulturalis kulonbsegeit es javithatjak a kommunikacio hatasfokat. A tolmacsolas azonban sajnos a nyelvtani es stilisztikai helyessegektol elterhet es nem helyettesiti az eredeti nyelvet beszelo emberek kozti szemelyes kapcsolatot.