Tolmácsolói iratkozási lap kitöltése: mi mindenre kell figyelni?

A tolmácsolói szakmában a hivatásos iratfordítóként bejegyzett szakemberek jogosultak a tolmácsolásra is. Azonban ennek érdekében el kell végezni az ún. tolmácsolói vizsgát, amelynek egyik elengedhetetlen feltétele az iratkozási lap kitöltése. Az iratkozási lapnak megadjuk az adatainkat, és elismerjük, hogy tudomásul vettük a tolmácsolói feladatokat. Az alábbiakban bemutatjuk, mi mindenre kell figyelni az iratkozási lap kitöltése során.

Az adatok helyes kitöltése

Az első és legfontosabb lépés az adatok helyes kitöltése. A lapra fel kell tüntetni az összes szükséges személyes adatunkat, például nevünket, címünket, személyi igazolványunk számát. Az adatok megadását sorrendben kell végrehajtani, és ügyelni kell arra, hogy mindegyik adat pontosan kerüljön feljegyzésre.

A tolmácsolásra vonatkozó vállalás

Az iratkozási lapon kötelező érvényű nyilatkozatokat kell tennünk a tolmácsolói feladatokkal kapcsolatban. Kötelező megjelölni a nyilatkozatban, hogy ismerjük és elfogadjuk a tolmácsolás művészetének szabályait, valamint vállaljuk, hogy azokat betartjuk. Emellett fel kell tüntetni a tolmácsolásra vonatkozó jelentősebb előírásokat, mint például a pontos és hű fordítás, valamint a megbízó teljes körű kiszolgálása.

Az előzetes felkészülés

Az iratkozási lapon a tolmácsolási feladatról tájékoztatást kapunk, és meg kell jelölnünk, hogy megfelelő előzetes felkészüléssel rendelkezünk-e az adott tolmácsolási típushoz. Itt azonban sokan hibáznak, és nem elég alaposan felkészülni a feladatra. Az előzetes felkészülésről kérjük a megbízótól minden adatot és információt, amelyekkel támogathatják a tolmácsolási feladatot, hogy tisztább képet nyerhessünk a témáról.

A nyelvi kompetenciák megállapítása

Az iratkozási lapban fel kell tüntetni a rendelkezésre álló nyelvi kompetenciáinkat is. Általában legfeljebb három nyelven dolgozhatunk, és ezeket mind a legjobban kell ismernünk. A tolmácsolói szolgáltatásunkat csak azokban a nyelveken ajánljuk, amelyeket elegendően ismerünk.

Az iratkozási lap kitöltésekor mindenre oda kell figyelni. Az adatok pontos feltüntetése mellett tudatosan kell vállalni a tolmácsolási feladatokkal kapcsolatos kötelezettségeket. Az előzetes felkészülés, az ismeretek és nyelvi készségek megtartása minden tolmácsoló számára alapvető feladat. Az iratkozási lap megfelelő kitöltése ennek érdekében az első lépések egyike.